Bιογραφικό



Το 1985 πήρε ΠΤΥΧΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ με Άριστα Παμψηφεί.
Το 1988 πήρε ΔΙΠΛΩΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ με Άριστα Παμψηφεί και Α΄ βραβείο.
Το 1990 πήρε ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΝΩΔΙΑΣ με Άριστα Παμψηφεί και το 1991 πήρε ΔΙΠΛΩΜΑ ΜΟΝΩΔΙΑΣ με Άριστα Παμψηφεί και Α΄ βραβείο.
To 2006 αρχίζει μαθήματα ανώτερων θεωρητικών με καθηγητή το Δημήτρη Κυριακόπουλο.
To 2008 πήρε ΠΤΥΧΙΟ ΑΡΜΟΝΙΑΣ με βαθμό Άριστα.
Το 2010 πήρε ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΤΙΣΤΙΞΗΣ με βαθμό Άριστα.
Το 2012 πήρε ΠΤΥΧΙΟ ΦΟΥΓΚΑΣ με βαθμό Άριστα.
Μετά το δίπλωμα μονωδίας παρακολούθησε Master class κλασσικού τραγουδιού με την καθηγήτρια της Ακαδημίας F. Liszt της Βουδαπέστης Gabby Veszely, καθώς και το μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα Kodàly.
Παράλληλα με τις μουσικές σπουδές, σπούδασε θέατρο στη σχολή θεάτρου « Βεάκη».

Το 1987 διορίστηκε καθηγητής Βυζαντινής μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, και παράλληλα ανέλαβε πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής (οδού Ακαδημίας) στην οποία το 1993 ίδρυσε και διηύθυνε επί διετίαν σχολή Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου δημιούργησε πολυμελή Βυζαντινή χορωδία.
Από το 1984 μέχρι το 1990 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο κυρίως σε παραστάσεις Αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο παίζοντας δίπλα στους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς ( Αλ .Μινωτή,
Γ . Μιχαλακόπουλο Θ. Καρακατσάνη κ.α. ).
Το 1992 συμπρωταγωνίστησε με την Α. Βίσση στη Rock Opera «Δαίμονες» στον ρόλο του Ιεροεξεταστή.
Το 1993 αρχίζει μια πολύ γόνιμη συνεργασία με την μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό Ειρήνη Παπά, με την οποία παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία στο Ravello της Ιταλίας το έργο «Θεοδώρα».
Για τις ανάγκες του ίδιου έργου το 1994 ίδρυσε τη χορωδία «Βυζαντινοί Υμνωδοί» που λαμβάνει και αυτή μέρος σε παραστάσεις, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης : το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου στη Λισσαβόνα και το Μάιο του 1995 στο Λουξεμβούργο.
Το 1996 παρουσίασαν αποσπάσματα από το έργο με την Ειρήνη Παπά στη Φλωρεντία της Ιταλίας στα πλαίσια της λήξης της Ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκδήλωση που παρουσιάστηκε από τη RAI UNO και τη EUROVISION .

Το 1995 δημιούργησε, το τμήμα Παραδοσιακής – Βυζαντινής Μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, με την ορχήστρα και χορωδία του οποίου το 1996 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας που έγινε στην Κοπεγχάγη της Δανίας με τέσσερις επιτυχημένες συναυλίες . Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου παρουσίασε μέρος του προγράμματος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια του εορτασμού των 70 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Ωδείου από τον Μανόλη Καλομοίρη. Με το ίδιο σχήμα έχει δώσει συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το 1998, πάντα στα πλαίσια της συνεργασίας με την Ειρήνη Παπά, ανέλαβε τη μουσική παραγωγή και διδασκαλία του έργου «Αποκάλυψη» που ανεβάστηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας . Τον Φεβρουάριο του 2002 μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έδωσε μια μεγάλη συναυλία στην Κωνσταντινούπολη με την Ορχήστρα και Χορωδία του Εθνικού Ωδείου με την χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου του απονεμήθηκε από τον Πατριάρχη το μετάλλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και τιμητική πλακέτα από το Μορφωτικό και Καλλιτεχνικό Σύνδεσμο «Φερίκιοϊ».
Τον Οκτώβριο του 2002 εμφανίστηκε με την χορωδία και ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στα εγκαίνια της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδος και του Υπουργείου Πολιτισμού, με μεγάλη συναυλία, παρόντος του εκεί Πατριάρχη Πέτρου του Ζ΄ καθώς και ανωτάτων αρχόντων και του διπλωματικού σώματος από ογδόντα χώρες.
Το Νοέμβριο του 2006 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, τραγούδησε ως σολίστ το έργο του Έλληνα συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη ″Βυζαντινή Λειτουργία″, σε σύμπραξη με την ορχήστρα εγχόρδων και τη χορωδία της μουσικής Ακαδημίας του Σάο Πάολο παρουσία του Κυβερνήτη και του ορθόδοξου Αρχιεπισκόπου της Βραζιλίας.
Τον Ιούνιο του 2007 στα πλαίσια του συνεδρίου Βυζαντινολογίας, που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, τραγούδησε ως σολίστ, έργα Ελλήνων συνθετών της Πόλης του 17ου και 18ου αιώνα, σε σύμπραξη με Έλληνες και Τούρκους καλλιτέχνες. Η συναυλία που πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό Ναό της Αγίας Ειρήνης, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και έγινε παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Καθηγητών Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, και πλήθους κόσμου.
Το 2008, διευθύνοντας τη χορωδία της Σχολής Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, έλαβε μέρος στο φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής του Kecskemet, δίνοντας τρείς πολύ επιτυχημένες συναυλίες σε Πόλεις της Ουγγαρίας.
Τον Οκτώβριο του 2011 προσεκλήθη από τη Μουσική Ακαδημία Βenedetto Marcello της Βενετίας και παρέδωσε Master class Βυζαντινής Μουσικής σε σπουδαστές της παραπάνω Ακαδημίας.
Τον Απρίλιο του 2012 με την Χορωδία του, πραγματοποίησε στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών Συναυλία με Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος με πολύ μεγάλη επιτυχία. Είναι Μόνιμος Συνεργάτης με την Ορχήστρα Παλαιών και Παραδοσιακών Οργάνων του Χριστόδουλου Χάλαρη, με την οποία έδωσε συναυλίες σαν σολίστ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και στο εξωτερικό (Παρίσι, Μομπελλιέ, Ρώμη, Βενετία, Κίεβο, Μαριούπολη, Ντόνιετσκ), με έργα Αρχαιοελληνικής και κοσμικής Βυζαντινής μουσικής από χειρόγραφα του Αγίου Όρους, της Εθνικής βιβλιοθήκης, κ.α.
Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ κλασσικού τραγουδιού σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και έχει κάνει ηχογραφήσεις για την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση καθώς και για το Γαλλικό Ραδιόφωνο .
Το 1996 το Ιαπωνικό Υπουργείο Πολιτισμού κυκλοφόρησε σε C.D. ζωντανή ηχογράφηση από ολονυχτία της Ζωοδόχου Πηγής. Το 2006 κυκλοφόρησε το «Αναστασιματάριον» Πέτρου του Λαμπαδαρίου, όπως διασκευάστηκε από τον Ιωάννη Πρωτοψάλτη, έκδοση την οποία επιμελήθηκε καί έγραψε υπ’ αρχής, με πολλές προσθήκες και βελτιώσεις σε συνεργασία με τον Καθηγητή Διονύσιο Ηλιόπουλο .

Επίσης έχει εκδώσει τη Μεγάλη Εβδομάδα και τις ακολουθίες του Ακαθίστου Ύμνου και των Παρακλητικών Κανόνων του Νικ. Χρυσοχοΐδη, το Τριώδιο, το Πεντηκοστάριο, το Ειρμολόγιο, τους οκτώ Ήχους και το Δωδεκαήμερο έργα πολύ χρήσιμα για τη σωστή εκτέλεση των ύμνων από τους Ψάλτες, καθώς και πλήθος από Ακολουθίες Αγίων, Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών.

Έχει τιμηθεί από: τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τους Αρχιεπισκόπους Αθηνών Σεραφείμ και Χριστόδουλο, τον Μητροπολίτη Πριγκιποννήσων κ.κ. Ιάκωβο, τον Μητροπολίτη Παροναξίας κυρό Αμβρόσιο, την Ελληνική κοινότητα του Νότινγκαμ της Αγγλίας, τον Ελληνικό σύνδεσμο «Φερίκιοϊ»της Κωνσταντινούπολης, το Διευθυντή της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης Maestro Sherif Eldin Mohie Eldin, τον Αρχιεπίσκοπο Βραζιλίας κ.κ. Αθανάσιο, την Ακαδημία Τεχνών και Ιστορίας της Βραζιλίας κ.α.